- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
Een motor, pomp, warmtewisselaar, machine en opslagtank. Allemaal zitten ze aan elkaar gekoppeld met complex leidingwerk in allerlei bochten, met aftakkingen, koppelstukken en flenzen. Precisie hierin is cruciaal voor de veiligheid en continuïteit van processen. Kies je dan voor ‘old skool’ opmeten met duimstok en rolmaat of voor een 3D-scanner? Het antwoord zou wel eens 50/50 kunnen zijn.
Tekst: Kim de Booij
Bij Stout Pijpleidingen, een vooraanstaand bedrijf in de fabricage en installatie van leidingwerk, begrijpen ze het verdeelde enthousiasme. Algemeen directeur Sinus Lammers: “Wij werken van oudsher veel in de scheepvaart en -bouw en daar heb je vaak te maken met krappe, donkere ruimten met temperatuurswisselingen en kunstlicht. De eerste 3D-scanners waren hier niet voldoende op ingericht waardoor de scans onbetrouwbaar waren. Als je die ervaring hebt, kies je liever voor de duimstok en rolmaat.”
Toch werkt Stout Pijpleidingen nu wel met 3D-scans. “De techniek is inmiddels een heel eind doorontwikkeld. De belangrijkste problemen zijn opgelost. Nu komt het vooral aan op het goed kunnen gebruiken ervan. Daarin blijkt onze expertise in handmatig meten nu van grote toegevoegde waarde te zijn. Plus we hebben veel geleerd van de drie jaar dat we met de nieuwe techniek werken.”
In die drie jaar liet Stout Pijpleidingen het handmatig meten nog niet helemaal los. “Lange tijd hebben we het 3D-scannen parallel laten lopen met het handmatig inmeten van leidingen. Juist om te ervaren waar eventuele foutkansen nog liggen en hoe we die kunnen voorkomen. Dat hebben we nu in beeld. Inmiddels draagt ook onze meest ervaren expert, die al dertig jaar met de duimstok werkte, het nieuwe systeem op handen.”
Het 3D-scannen van leidingen biedt verschillende voordelen, brengt Lammers ter sprake: “Allereerst natuurlijk tijdwinst. Waar we voorheen bijvoorbeeld drie dagen nodig hadden om een complex netwerk aan leidingen in te meten, zijn we nu binnen één dag klaar.”
Tijdwinst is er ook in tweede instantie, van inmeten tot productie. “Voorheen maakte onze expert op locatie een schets en werkte die op kantoor uit tot een fysieke tekening voor de werkplaats. Met 3D-scannen is alle data direct beschikbaar en rolt er met één druk op de knop een tekening uit voor de werkplaats. Dat gaat natuurlijk een stuk sneller.”
Naast ‘sneller’ is ook ‘meer’ een voordeel van het 3D-scannen. “De scan brengt niet alleen de leidingen in kaart, maar ook de omgeving waarin deze zich bevinden. Daardoor kunnen we veel beter zien wat de meest optimale opstelling van installaties is en welke routing voor het leidingwerk het beste uitpakt. Daarin denken we dan ook graag proactief mee met onze opdrachtgevers.”
Die opdrachtgevers zijn bijvoorbeeld asset owners en rederijen, maar ook skidbouwers, pompleveranciers en installateurs. “Vaak vragen ze ons om leidingwerk in te meten en aan te leveren wanneer er modificaties aan bestaande installaties worden gedaan. Daarnaast schakelen ze ons in bij nieuwbouw. Ze bellen ons meestal pas aan het eind van projecten, als leverancier van de leidingen. Het liefst zouden we al eerder betrokken zijn, zodat we als partner kunnen meedenken in de engineering. Daarmee kunnen we vaak knelpunten ondervangen en de opdrachtgever geld besparen.”
Het fijne aan nieuwbouwprojecten is dat alle tekeningen tegenwoordig digitaal zijn. “Voorheen werden fysieke tekeningen gemaakt. Die van oudere schepen en fabrieken zijn vaak kwijt en de modificaties die door de jaren heen aan de opstellingen gedaan zijn, zorgen ervoor dat de oude tekeningen die er nog wel zijn, niet meer kloppen. Het voordeel van 3D-scannen is dat de digitale informatie blijvend beschikbaar is. Dus heb je een keer een calamiteit, misschien wel aan de andere kant van de wereld, of wil je een onderdeel vervangen, dan heb je direct alle informatie voorhanden om de juiste vervangende onderdelen te bestellen.”
Wat pijpleidingen betreft, bestel je die het beste bij een expert, vindt Lammers. “Wij wassen onze ramen ook niet zelf. Niet omdat we het niet kunnen, maar omdat een glazenwasser sneller is en betere kwaliteit levert. Zo is het ook in ons vak. Een installateur kan ook een pijp aanleggen, maar Stout Pijpleidingen is sneller en levert hoge kwaliteit leidingwerk.”
Stout Pijpleidingen is na 45 jaar niet meer weg te denken in de scheepvaart en -bouw. Maar ook de industrie heeft de kwaliteit van deze wereldwijd opererende pijpleidingenspecialist al ontdekt. Met de meest moderne apparatuur en technieken en de ervaring van kundige specialisten meet, tekent, maakt en installeert het bedrijf perfect passende pijpleidingen voor alle mogelijke toepassingen.
Als leverancier en partner van wereldspelers in scheepvaart en industrie wil Stout Pijpleidingen bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van deze bedrijven. Ze hebben hun positie op de CO2-prestatieladder inzichtelijk gemaakt en hebben de ambitie om onderscheidend te zijn in elektrificatie van processen, plaatsing van zonnepanelen, aanpassing van het wagenpark en zuinig omgaan met grondstoffen.