- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
Altisol werd in 1962 opgericht door de vader van eigenaar John de Vreugd. Eigenlijk is het familiebedrijf gespecialiseerd in isolatie voor de tuinbouw. De afgelopen decennia maakte deze sector een groeispurt en mag je spreken van industriële isolatie. Logisch dus dat John ook orders uit de industrie krijgt. Internationaal zelfs. Want slechts een handjevol bedrijven kunnen wat Altisol kan.
Tekst: Albert Mensinga
De Vreugd: “Wat wij doen is een niche, ontstaan in Nederland. In de wereld van kassenbouw zijn er eigenlijk maar vier belangrijke concentraties. Buiten ons eigen Westland zijn dat Holambra in Brazilië, in de VS een gebied ten noorden van Detroit, en in Mexico de ruim 250 leden van de Amphac-organisatie. In die regio’s zijn er geen specialisten zoals wij en de bedrijven aldaar weten ons goed te vinden. Wij zijn jaarlijks actief in dertig tot veertig landen.
Naast onze vestiging in Honselersdijk heeft Altisol ook een kantoor in Ruthven (Schotland), Ontario (Canada) en een firma Isotherm in Suriname. Die laatste is gespecialiseerd in industriële isolatie en steigerbouw. In totaal hebben we ongeveer 150 mensen in dienst. Wij verzorgen met onze projecten zowel de koeling als de verwarming. Eigenlijk gaat het om klimaatbeheersing zodat planten, bloemen en gewassen optimaal kunnen groeien. Die technieken uit de tuinbouw passen we inmiddels ook toe in de utiliteit en industrie. Groot voordeel: wij zijn goedkoper.”
De Vreugd: “In de tuinbouw zijn de marges niet groot. Als nichespeler zijn we gewend om snel, goed en tegen een concurrerend tarief te werken. Dat principe passen we blijkbaar goed toe. De techniek is de afgelopen zes decennia niet echt veranderd. Wat wij doen, doen wij goed en met deze reputatie groeit Altisol internationaal. Qua toepassing zijn de verschillen tussen de branches tuinbouw en industrie is niet groot, maar de mentaliteit is echt anders. Industrie heeft vaak een goed geplande organisatie en tuinbouw is echt dag tot dag en zelfs van uur tot uur verschillend. Die nauwkeurigheid kom je natuurlijk ook tegen in de groeiprocessen. Terwijl de ritmes in logistiek en ketens afgestemd zijn op vaste patronen van productie, werktijden en leveringen.
De bedragen voor onze projecten zijn flink gestegen. Vanwege de schaalvergroting doen we nu grotere klussen, met soms wel een orderwaarde van een miljoen euro. De tuinders met 1 hectare zijn er niet meer. Een beetje kas is nu al snel 10 of zelfs 100 hectare groot en komt al gauw uit op een miljoen of 30. Het volume gaat omhoog en daarmee de omvang van de installaties. Om efficiënt te zijn zal een te plaatsen verwarming afgestemd moeten worden op de hoeveelheid glas. Met glas verlies je warmte. Een klimaatinstallatie wordt ook afgeregeld op het type teelt. Gelukkig zijn de beschikbare materialen en apparaten redelijk gestandaardiseerd. Zo kunnen we met onze ervaring en inzichten snel en goed kwaliteit garanderen en leveren.
We krijgen steeds vaker te maken met houtketels, aardwarmte en dat zijn eigenlijk mijnbouwtechnieken. Sinds corona is Altisol ook actief in de utiliteitsbouw. Denk aan isolatie van dak- en ventilatiekanalen.
Nederland heeft een voorbeeldfunctie: wat we hier bouwen, neemt men in het buitenland over. Wij bepalen hier de standaard voor de wereld. In de buitenlanden verloopt een onderhandeling voor werkzaamheden zelden met een eigenaar, maar met een advocaat. Je begrijpt dan wel dat wat wij doen eigenlijk alleen maar goed kan zijn. We leveren projecten (in het buitenland) turnkey op. Isolatie is altijd het sluitstuk. Als het dan niet goed is, ben je goed de klos.”
De Vreugd: “De verdeling van onze werkzaamheden is ongeveer 70 procent tuinbouw, 10 procent utiliteit en 20 procent industrie. Die verdeling is nodig, vanwege de seizoenen. Personeel blijft als vanouds een lastige. Ik werk veel met Polen, Oekraïners, Serviërs en toch ook veel Nederlanders. Ook die weten ons te vinden. De gemiddelde leeftijd blijft stijgen. Het is lastig om jonge jongens te vinden. Overigens werken er bij ons in Honselersdijk veertig collega’s van wie vijf vrouwen.
De aantrekkelijkheid van ons vak is dat je direct resultaat van je werk ziet, het is afwisselend en wie van avontuur houdt, kan behoorlijk wat van de wereld zien. Terwijl we nu praten rij ik naar Frankrijk, vanochtend vertrok er een collega naar Oezbekistan, er zit altijd wel een man of zes in Amerika, we komen op Mauritius, de Azoren, Italië, IJsland en voor het klimaatneutrale stadsproject The Line in Saoedi Arabië, een stad van 170 kilometer lang en 200 meter breed, is Altisol uitgekozen als partner voor de isolatiewerkzaamheden. Ze zetten daar kassen neer voor de voedselvoorziening. Een megaproject waarvoor de installateur ons uitkoos. Ja, mijn gasten zijn echt wel trots op wat ze maken…”
Zomaar een project uit het gesprek. De Vreugd: “Mijn collega gaat naar Oezbekistan. We hadden spullen meegeleverd voor een turnkey project. De opdrachtgever dacht ‘dat doen we zelf wel even’. Maar negen van de tien keer moet er toch iemand achteraan om het goed te fixen. Wat wij doen is geen rocket science, maar het is wel fijn als je het inzicht en de ervaring hebt en weet wat je moet doen. Zoals ik eerder zei: de belangen zijn groot.”