- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
“Laten we voorkomen dat chemische en petrochemische bedrijven Nederland verlaten en elders CO2 uitstoten”, vindt Arjan van der Glas van Multipomp. De energietransitie biedt grote kansen, is zijn overtuiging, die erom vragen te worden benut. “Juist in de bestaande industrie.”
“De Nederlandse chemische en petrochemische industrie wordt nog weleens als vervuilend weggezet”, zegt Arjan van der Glas van Multipomp. Tot vorig jaar was hij sales engineer bij dit mede door zijn vader opgerichte bedrijf [zie het kader voor meer informatie over Multipomp, red.]. Na een bedrijfsovername vorig jaar is hij directeur/eigenaar van Multipomp, wat hij als een belangrijke stap voor de bedrijfscontinuïteit ziet. Hij vervolgt: “We zouden de industrie juist in de armen moeten sluiten om samen de energietransitie in te gaan. Wij staan niet alleen voor uitdagingen, maar er zijn ook kansen die we op een verantwoorde manier kunnen benutten. Neem bedrijven als Shell, Yara of Tata Steel: die bieden zóveel werkgelegenheid en zorgen voor zóveel welvaart. Laten we ze omarmen en ze niet als vervuiler zien.” Daarbij komt, vindt hij, dat de jeugd duidelijk moet worden gemaakt dat de industrie niet alleen vieze rookpluimen uitstoot. “Er is een schreeuwend tekort aan technisch personeel. Wij kunnen als samenleving gewoonweg niet zonder techneuten. Daarom moeten we jongeren laten zien hoe leuk, uitdagend, interessant en belangrijk deze wereld is.”
Multipomp, exclusief vertegenwoordiger in Nederland van drie pompenmerken, geeft zelf het goede voorbeeld. Het heeft een opdracht lopen voor de levering van pompen voor de groenewaterstoffabriek Holland Hydrogen I van Shell op de Maasvlakte en heeft een dertigtal pompen geleverd aan een andere klant, voor groenewaterstofproductie met kleinere systemen voor meer lokale toepassingen. “In de chemische industrie hebben onze magneetgekoppelde pompen hun waarde al bewezen, door te voorkomen dat product lekt en er milieuschade ontstaat. Naar de toekomst toe richten wij ons nadrukkelijk op duurzame concepten. Niet alleen uit oogpunt van de bedrijfscontinuïteit, maar ook omdat ik de wereld goed wil achterlaten voor de generaties na ons. Ik vind dat kleine en grote bedrijven moeten samenwerken om ons land toekomst te geven. Dat is beter dan de industrie weg te jagen naar andere landen waar de wereld niet beter van wordt.”
De pompen die Multipomp voor waterstoftoepassingen levert, zijn niet per se anders dan de modellen die al langere tijd in de chemische industrie staan te draaien. Het gaat om kunststofbeklede magneetgekoppelde pompen, die vanwege hun resistentie veelvuldig in de chemie worden gebruikt. “Als je met logen of zuren werkt, heb je hoge legeringen voor metalen pompen nodig. Kunststof is dan een economisch voordelig alternatief. Om materiaal resistent te maken tegen abrasieve vloeistoffen, met veel schurende deeltjes erin, kun je ervoor kiezen het materiaal zo hard mogelijk te maken. Een andere mogelijkheid is juist zachte materialen te gebruiken – zoals kunststof – die de abrasieve impact absorberen. Daarbij komt dat vanuit metaal vrije ionen komen, die het ultrapure water vervuilen en er dan moeten worden uitgefilterd. Met een kunststof pomp heb je dat probleem niet. Die laat de kwaliteit van het ultrapure water onaangetast. Dit is een relatief eenvoudige pomp, economisch voordelig en uitstekend geschikt voor toepassingen in de waterstofsector.” ThyssenKrupp, producent van electrolysers, heeft dergelijke kunststofbeklede, magneetgekoppelde pompen al op verschillende plaatsen wereldwijd geleverd, vertelt hij.
Van der Glas zegt de opdracht voor Holland Hydrogen I als mooi te beschouwen. “Als verkoper wil je successen vieren. Elke opdracht is leuk, maar voor een ondernemer zijn dit de krenten in de pap. Wij staan nu [dit interview vindt in maart plaats, red.] op het punt om de pompen aan Shell te leveren. De pompen zijn in de fabriek geïnspecteerd en akkoord bevonden. Mocht Shell ervoor kiezen meer groenewaterstoffabrieken te bouwen, dan zitten we dicht op het vuur”, aldus de directeur/eigenaar. Behalve op waterstof richt Multipomp zich op meer nieuwe, duurzame ontwikkelingen. Zo heeft het bijvoorbeeld een klant die plastic recyclet door dit te laten smelten, zodat dit voor de productie van nieuw plastic kan worden gebruikt of voor het maken van pyrolyse-olie. Ook hierbij spelen pompen een belangrijke rol, net als bij een project waarbij zonlicht met behulp van spiegels wordt geconcentreerd voor warmteopwekking, ter vervanging van thermale industriële verwarmingssystemen. “Ook leveren wij aan een bedrijf dat CO2 uit zeewater haalt. Er zijn volop bedrijven met interessante ideeën. Voor ons is het belangrijk om te bepalen welke richting we op gaan en wat bestendige markten zijn. Dat die zich zullen ontwikkelen, is een ding wat zeker is. Het is aan ons om die kansen te benutten.”
Het in 2001 opgerichte Multipomp is in Nederland exclusief vertegenwoordiger van de Duitse pompenmerken Munsch en Dickow en de tandradpompen van het Amerikaanse Ingersoll Rand. Het bedrijf bedient vanuit Halsteren klanten in de chemie en petrochemie in de regio Rotterdam-Antwerpen-Zeeland, en heeft ook afnemers van Den Helder tot Delfzijl en Geleen.
“Wij leveren nieuwe pompen, hebben een eigen werkplaats waar wij reparaties uitvoeren en leveren onderdelen vanuit ons magazijn”, zegt Arjan van der Glas. Multipomp is begonnen als distributeur van Dickow, dat bekendstaat om zijn magneetgekoppelde pompen. Omdat deze pompen hermetisch gesloten zijn, worden ze veelvuldig in de chemie gebruikt. “Daarnaast hebben wij kwalitatief hoogstaande pompen van Munsch en Ingersoll Rand, die zich in de industrie hebben bewezen, aan ons portfolio toegevoegd. Alles hangt af van betrouwbaarheid; de productie moet immers 24/7 kunnen doordraaien.” Iets waarmee Multipomp zich in de markt onderscheidt, is zijn reactiesnelheid. Hij verklaart: “Klanten krijgen bij ons direct de juiste persoon aan de lijn, die direct weet waar het om gaat. Als een klant mij bijvoorbeeld belt over pomp P130, dat begrijp ik meteen waar hij het over heeft. Als het moet springen we in de auto en rijden wij ernaartoe. Dat één-op-één-contact zie je tussen grote bedrijven vaak verwateren. Klanten worden er een nummer. Voor ons is geen klant te klein.”