- Nieuws
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Magazine
-
Featured
-
Featured
- Recent
-
- Kiosk
- Columns
- Bedrijveninfo
- Adverteren
Select Page
Met onder meer de participatie in het eerste groenewaterstoftankstation in Zeeland én een emissievrije verhuurvloot werkt Syndus Group actief mee aan de verduurzaming van de industrie. Het regionale karakter van de organisatie in combinatie met haar brede expertise en ervaring stelt haar in staat een concrete bijdrage te leveren aan de energietransitie en de ontwikkelingen in de industrie. Een gesprek met Jean-Paul Heijens, directeur Syndus Group.
Tekst: Jeanette van Swaal
Het begon 70 jaar geleden, lokaal in Terneuzen. Tegenwoordig bedient Syndus Group de industrie in Nederland en België met vestigingen in Terneuzen, Hoogvliet, Drachten en Gent. Maar daar stopt haar groei niet. Heijens legt uit: “In Hoogvliet groeit industrieel verhuurder Arentis uit haar jasje, daarom verhuizen we medio april naar een nieuwe, grotere locatie. Dat zorgt voor de mogelijkheid om een bredere en diepere productvoorraad aan te houden. Daarnaast betrekt staalconstructiebedrijf Ferris op een steenworp afstand ook een nieuwe vestiging, met als doel de projecten in de Rijnmond-regio nog beter te kunnen ondersteunen.” Met deze uitbreidingen is Syndus Group er klaar voor om de groei in en rond de Rotterdamse haven verder door te zetten.
De nieuwe locatie van Arentis in Hoogvliet wordt een ‘groene’ vestiging. Heijens licht toe: “Daar gaan we onze verhuurvloot voorzien van duurzame CO2-neutrale machines. Denk hierbij aan accu-aangedreven gereedschappen en elektrisch of hybride aangedreven machines, zoals compressoren, hoogwerkers en verreikers.” Binnenkort voegt Arentis battery packs toe aan haar assortiment, waarmee elektriciteit op elke gewenste locatie zonder uitstoot, geluidsoverlast en brandstofkosten kan worden geleverd. “De battery packs kunnen zelfstandig werken of in combinatie met een dieselaggregaat voor extra vermogen. Deze hybride oplossing resulteert in aanzienlijke besparingen op brandstof, uitstoot en geluidsoverlast, waarmee we inspelen op de groeiende vraag naar duurzame industriële oplossingen.”
In Zeeland pakt Syndus Group een pioniersrol in de transitie naar verduurzaming. In samenwerking met vier regionale bedrijven realiseert Syndus Group het eerste waterstoftankstation in Zeeuws-Vlaanderen, waarmee de regio wordt gepositioneerd als een voorloper in duurzame ontwikkelingen. Waterstof is feitelijk geen brandstof maar een energiedrager. Na het tanken zet het voertuig door een zogenoemde brandstofcel waterstof om in elektrische energie. Het enige restproduct is water.
Heijens: “Dit waterstoftankstation zal binnenkort groene waterstof aanbieden, waardoor we een concrete impuls geven aan verdere verduurzaming en de vermindering van CO2-uitstoot. Dit stelt ons in staat om waterstofaangedreven machines aan te schaffen voor zowel onze eigen doeleinden als voor onze verhuurvloot, wat efficiënt en milieuvriendelijk gebruik mogelijk maakt. Door waterstof als alternatieve brandstof aan te bieden, slaan we een nieuwe weg in voor schone energie.” Het streven is om eind 2024 of halverwege 2025 te beginnen met de bouw van het waterstoftankstation in Terneuzen.
Met een geschiedenis die teruggaat tot 70 jaar geleden, is Syndus Group inmiddels een begrip in de industrie van Nederland en België. Tegenwoordig bestaat Syndus Group uit vijf organisaties met elk zijn eigen expertise: levering van kunststof leidingsystemen (Amerplastics), de verhuur van industriële machines en gereedschappen (Arentis), de bouw van staalconstructies (Ferris), de productie van kunststof looproosters (Fiberstruct) en een engineeringskantoor (Konstruktis).
De synergie tussen de bedrijfsonderdelen van Syndus Group versterkt haar positie en staat garant voor een hoog kennisniveau en een naadloze uitvoering van alle projecten. Heijens: “De synergie maakt ons sterk. Met deze veelzijdigheid kunnen we de markt in Nederland en België optimaal bedienen door uitvoerig mee te denken en te adviseren. Ons motto luidt dan ook: ‘Samen meer voor elkaar’.”
De veelzijdigheid van Syndus Group, gecombineerd met korte communicatielijnen, biedt aanzienlijke voordelen voor haar klanten. Heijens: “Met één telefoonnummer bieden we diverse disciplines, services en producten waarmee we voor de industrie een ontzorgende meerwaarde zijn. Ook helpen we onze klanten door creatief en innovatief te zijn. Zo optimaliseert Ferris bijvoorbeeld bouwprocessen door het ontwerpen van eenvoudigere constructies, terwijl Arentis zich tijdens turnarounds onderscheidt door materialen 24/7 te leveren via zowel bemande als onbemande uitgiftepunten op locatie.”
Bij het produceren en leveren van kunststof leidingsystemen aan de chemische en petrochemische industrie biedt Syndus Group unieke oplossingen met haar producten van Fiberstruct en Amerplastics. “Deze glasvezelversterkte kunststof looproosters en GRE buisleidingsystemen zijn ideaal voor zeer corrosieve omgevingen en hebben specifieke eigenschappen waardoor de producten vele tientallen jaren meegaan, waardoor de vervangingsmarkt beperkt is.” Bij geïnstalleerde projecten met deze producten is terugkeer zelden nodig, wat een uitdaging vormt maar ook een uniek verkoopargument biedt voor Syndus Group. Heijens vervolgt: “Hoewel ze initieel duurder zijn, zijn de totale kosten over de levensduur lager dan bij alternatieven. Dit maakt kunststof producten, in vergelijking met stalen varianten, altijd voordeliger. GRE buisleidingen, bijvoorbeeld voor brandblussystemen toegepast in de jaren tachtig, blijven anno nu gewoon effectief en gebruiksklaar.”
Binnen al deze bedrijfsonderdelen zijn de kernwaarden van Syndus Group diep verankerd. Heijens benadrukt: “We vinden vrijwel altijd een oplossing, want ‘nee’ verkopen is geen optie. De synergie tussen onze activiteiten versterkt onze positie; door gezamenlijk en veilig te werken streven we naar een efficiënte en veilige uitvoering van al onze projecten. En met onze duurzame oplossingen en een focus op innovatie en samenwerking blijven we ons inzetten voor een groene toekomst.”