Select Page

H2Makers

door | 1 apr, 2024 | Bedrijveninfo

H2Makers werd op de laatste editie van de World Hydrogen Summit gelanceerd in aanwezigheid van toenmalig Green Deal-eurocommissaris Frans Timmermans.

H2Makers jaagt op wereldpropositie in waterstofmaakindustrie

“Zuid-Holland is de grootste maakregio in Nederland. Én we zijn ontzettend goed in olie en gas. Als we de bedrijven met deze skills kunnen helpen versnellen in de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor de waterstofeconomie, dan hebben we straks een wereldpropositie.” Aan het woord is Petrus Postma, directeur van H2Makers

Tekst: Heleen van der Maas

H2Makers is een initiatief van de provincie Zuid-Holland, metropoolregio Rotterdam-Den Haag en de gemeente Rotterdam gericht op versnelling van de waterstofmaakindustrie. Vorig jaar mei gelanceerd op de World Hydrogen Summit in aanwezigheid van toenmalig Green Deal-eurocommissaris Frans Timmermans, brengt H2Makers mkb-ondernemers, grootbedrijven, onderwijsinstellingen, experts, overheden en leveranciers bij elkaar. De strategische gedachte achter het initiatief van H2Makers is dat de waterstofmaakindustrie heel veel impact gaat hebben op de toekomst van andere sectoren.

De race winnen

Postma is zelf al heel wat jaren actief in de verduurzaming van de industrie, waaronder met waterstof. Zo heeft hij een importcorridor voor waterstof vanuit Marokko naar Nederland geïnitieerd, maar ook een compleet ecosysteem rondom waterstof in Estland ontwikkeld. “Omdat we nog niet weten welke businesscases en waterstoftoepassingen uiteindelijk het meest efficiënt zijn, is dit het goede moment om te versnellen. Want een belangrijke factor voor wie de race gaat winnen, is hoe efficiënt, snel, slim en goedkoop allerlei technologieën kunnen worden ontwikkeld. Door daar nu op in te zetten, kunnen wij met onze regionale maakindustrie aan het stuur zitten van die nieuwe waterstofeconomie.” 

Binnenvaart op waterstof

De versnelling in de Zuid-Hollandse waterstof maakindustrie is ook interessant voor de chemie, de logistiek en de landbouw omdat toepassingen in andere sectoren juist weer tot nieuwe oplossingen kunnen leiden. “Neem de huidige congestieproblematiek op ons elektriciteitsnet”, illustreert Postma met een toepassing voor de landbouw. “Boeren hebben grote daken waar vaak zonnepanelen op liggen. Als we die niet alleen gebruiken om elektriciteit te maken, maar ook om waterstof te produceren wanneer de elektronen niet het net op kunnen, dan kan de boer daar zijn landbouwmachines op laten draaien. Een van de oplossingen waar we in Zuid-Holland trouwens ongelooflijk trots op zijn”, vertelt Postma enthousiast verder, “is het bedrijf Future Proof Shipping. Het eerste door hen ontwikkelde binnenvaartschip op waterstof, vervoert voor Nike schoenen tussen Rotterdam en Duitsland.” 

Petrus Postma

Eén-op-één-verbindingen

Om haar doel te bereiken focust H2Makers zich op vier functies. “We zijn allereerst een loket voor bedrijven in de waterstofmaakindustrie die allerlei vragen hebben. Ten tweede hebben we een kennis- en netwerkfunctie die we gestalte geven door met speed dates en online kennissessies allerlei één-op-één-verbindingen in de waardeketen te organiseren.” 

Ontwikkeling testcentra

“Het derde wat we doen is helpen bij de reskilling- en upskilling van bestaande medewerkers”, vervolgt Postma zijn opsomming van de functies van H2Makers. “Helpen met de ontwikkeling en ontsluiting van testcentra is onze vierde functie.” 

Challenges grootbedrijf

Voor uitdagingen die vaak in het grootbedrijf leven, organiseert H2Makers zogenaamde challenges. “Dat zijn vraagstukken waarbij op regionaal niveau kansen liggen”, legt Postma uit. “Denk bijvoorbeeld aan het tekort aan waterstoftrailers op dit moment. Er is een aantal marktpartijen die trailers maken, en er is een aantal partijen die waterstoftanks maken. Als er een vervoerder is die dit als zijn uitdaging ziet, dan kunnen wij een consortium bouwen die dit vraagstuk kan oplossen. En zo zijn er natuurlijk meer uitdagingen te bedenken.” 

Strategie voor wereldmarkt

Alles bij elkaar klinkt het verhaal van Postma als een strategie voor de wereldmarkt. “Dat is wel de toekomst”, beaamt hij. “En dat begint klein. We hebben nu bijvoorbeeld een partij die waterstofgeneratoren ontwikkelt voor de bouw en voor festivals. Zo meteen moet de productie van één generator per maand naar één per week. Vragen die spelen en waar wij bij helpen zijn: Waar kan het bedrijf dat realiseren? Wie kan meedenken over slimme opschaling? Hoe gaat het bedrijf de componenten die nu nog uit China gehaald worden, uit de buurt halen zodanig dat het bedrijf zijn product samen met de toeleverancier nog slimmer en sneller kan produceren en door ontwikkelen? Dit is wat wij doen.”

Meet-up over vliegen op waterstof 

Aanstaande donderdag 25 april is er een H2Makers-meet-up op Rotterdam-The Hague Airport. Centraal staat de vraag: ‘Wat is er nodig om een vliegtuig op waterstof te laten vliegen?’ Door daar met elkaar over van gedachten te wisselen, ontstaan nieuwe ideeën en verbindingen waarmee de ontwikkeling van een vliegtuig dat op waterstof vliegt wordt versneld. 

 Dit jaar heeft H2Makers nog een aantal meet-ups op stapel staan waar bedrijven in de waterstofmaakindustrie kennis kunnen halen en brengen en hun (samenwerkings)netwerk verder kunnen uitbreiden. Door je gratis aan te sluiten bij het H2Makers ecosysteem via H2makers.nl en de bedrijfspagina te volgen op LinkedIn, ben je op tijd op de hoogte van de eerstvolgende meet-up. 

Ook bedrijven die niet in Zuid-Holland zijn gevestigd kunnen zich aansluiten. Bedrijven uit bijvoorbeeld Arnhem of Groningen die een oplossing ontwikkelen voor een bedrijf in de betreffende provincie en vice versa, kunnen ook deelnemen aan het Zuid-Hollandse ecosysteem voor de waterstofmaakindustrie.

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!