Selecteer Pagina

Bredenoord

door | 1 apr, 2024 | Bedrijveninfo

Bredenoord zet depot Ridderkerk op de kaart

Steeds meer duurzamere toepassingen

De veelheid aan energieoplossingen die Bredenoord klanten kan bieden, is enorm. De stroomvoorziening wordt steeds duurzamer en kan ook helpen bij netcongestie, zeggen Peter van Huit en Aad Wijnmaalen. Vanuit het depot in Ridderkerk bedient het bedrijf de regio Rotterdam.

Het is zonder twijfel de belangrijkste trend in de markt: klanten hechten steeds meer belang aan duurzaamheid. “Vooral grotere bedrijven vragen naar aggregaten die op alternatieve brandstoffen draaien of naar batterijsystemen, om daarmee hun footprint te verlagen. Dit zien wij vooral in de bouwsector, maar ook in de industrie valt deze ontwikkeling op. Dit heeft ook te maken met de eisen ten aanzien van duurzaamheid die de overheid bij aanbestedingen stelt”, zegt Aad Wijnmaalen, depot manager Ridderkerk bij Bredenoord. Hij werkt al vijfentwintig jaar bij het bedrijf, begon als chauffeur, doorliep verschillende functies en is sinds vorig jaar verantwoordelijk voor het depot van Bredenoord in Ridderkerk [waarover later meer, red.].

Onderscheid

“Bredenoord helpt klanten met energieoplossingen in de breedste zin van het woord”, introduceert Peter van Huit het bedrijf. Hij is area manager bij Bredenoord, waarbij hij de regio’s Zuid-Holland en Zeeland onder zijn hoede heeft. “Naast aggregaten bieden wij alle kabels en toebehoren. Je kunt stellen dat wij kunnen voorzien in alles wat nodig is voor mobiele stroom op locatie. Wij onderscheiden ons daarnaast door een goed en gedegen advies, om klanten op een verantwoorde manier, tegen zo laag mogelijke kosten, in een oplossing te voorzien.” Die behoefte aan ondersteuning en informatie is er duidelijk bij klanten, merkt hij. “Men wil worden ontzorgd en wij kunnen meer mogelijkheden bieden dan vooraf vaak wordt gedacht. De toepassingen zijn legio.”

Peter van Huit

Flexibel

De familieonderneming – met eigenaar Jan Bredenoord nog steeds actief in het bedrijf – onderscheidt zich volgens Wijnmaalen door de vele mogelijkheden die het kan bieden. “Naast persoonlijke aandacht en kennis van zaken zijn wij uiterst flexibel. Of klanten nu in de industrie, infrastructuur of evenementensector actief zijn, op basis van onze vele mogelijkheden en jarenlange ervaring kunnen wij precies bieden wat zij nodig hebben.” Bredenoord beschikt over een zeer ruime vloot, met circa 3.000 aggregaten en ruim 200 Battery Boxen. Daarnaast is de R&D afdeling van het bedrijf druk bezig met de ontwikkeling van op alternatieve brandstoffen draaiende aggregaten, zoals biogas en methanol.

Lagere emissies

Alle nieuwe aggregaten die Bredenoord bouwt, worden met Stage V-motoren uitgerust. “Neem bijvoorbeeld de 250 kVA Stage V aggregaat. Deze heeft een uitstoot van 0,4 gram stikstof per kWh. Dat is een daling van ruim 95 procent ten opzichte van conventionele generatoren. Daarnaast is het zo dat dieselaggregaten ook op HVO-100 diesel [hydrotreated vegetable oil, red.] kunnen draaien. HVO-100 is een bio-diesel waarbij je de CO2-uitstoot met 89 procent beperkt”, zegt Van Huit. Daarnaast is Bredenoord druk bezig met het uitvoeren van pilots met door biogas aangedreven aggregaten. “Daarvoor werken we samen met Powercrumbs, de enige Nederlandse leverancier van 100 procent biogas dat volledig uit restafval wordt gewonnen”, zegt Wijnmaalen. 

Hybride systemen

Waterstof is een andere belangrijke ontwikkeling waarop Bredenoord al vroegtijdig heeft ingezet. Van Huit: “Waterstof heeft een grote toekomst, maar dé schaalbare oplossing is er nu nog niet. Daarnaast is de kWh-prijs nog erg hoog. Dus dit staat nog echt in de kinderschoenen.” Al wel helemaal beschikbaar voor de markt zijn de al eerder genoemde Battery Boxen. Daar is veel vraag naar, merkt Van Huit. “We hebben een uitgebreide vloot batterijsystemen van 15 tot 600 kW. De batterijen worden bijvoorbeeld ingezet op locaties waar het (‘s nachts) geluidsstil moet zijn of bij Natura-2000 gebieden. De batterijen worden vanuit het hoofdkantoor van Bredenoord in Apeldoorn gemonitord. Deze systemen zijn slim en kunnen zelf regelen hoeveel stroom nodig is. Wij kunnen er bijvoorbeeld mee peak-shaven. Het zijn multifunctionele systemen, die als een soort buffervat kunnen fungeren. Als het kan, geven zij energie en op andere momenten sparen zij dit op.”

Netcongestie

Een belangrijke ontwikkeling waarop Bredenoord inspeelt, is het probleem van de netcongestie. “Er zijn verschillende bedrijven die niet verder kunnen groeien doordat zij geen of een te krappe netaansluiting hebben. Met hen gaan wij het gesprek aan, om in kaart te krijgen wat er beschikbaar is aan elektriciteit en wat zij nodig hebben. Zo kunnen wij een oplossing op maat bieden, waarbij het aan de klant is of zij kiezen voor diesel, HVO, biogas of batterijen. Hiermee staan wij overigens niet alleen bedrijven, maar bijvoorbeeld ook sportverenigingen bij”, vertelt Van Huit. Met behulp van een powermanagement-kast die bij het aggregaat wordt geplaatst, kan exact worden gemeten hoeveel elektriciteit het net levert en op welke momenten een aggregaat moet bijspringen. “Als het niet nodig is, levert het aggregaat niet. Dat bespaart brandstof en levert milieuvoordelen op.”

Voordelen Ridderkerk

Het in 2015 gestarte depot van Bredenoord aan de Schaapsherderweg in Ridderkerk kan aggregaten leveren in de range van 5-400 kVA, beschikt over brandstoftanks, verdeelkasten, loadbanks, transformatoren, kabels en heeft lichtmasten. “Eigenlijk bieden wij het hele assortiment, behalve batterijen en de grotere vermogens. Maar als klanten dit ons vragen, kunnen wij dit uiteraard wel leveren vanuit ons depot in Apeldoorn”, zegt Wijnmaalen. Het depot in Ridderkerk is gestart als een afhaalpunt. Dat liep zo goed voor klanten uit de Europoort, Botlek en Maasvlakte dat er meer machines en een monteur bij kwamen. “De coronacrisis bracht hier echter verandering in. Mensen kwamen niet meer afhalen, waarna mij vorig jaar werd gevraagd dit weer op te zetten. Het voordeel van dit depot is dat aggregaten niet helemaal vanuit Apeldoorn hier naartoe hoeven te worden vervoerd, met een lagere footprint tot gevolg. Ook kunnen wij vanuit Ridderkerk sneller leveren aan klanten in deze regio, wat ons meer flexibel maakt.”

Aad Wijnmaalen

Groei

Op het bijzonder ruime buitenterrein heeft Bredenoord 1.500 vierkante meter tot zijn beschikking voor de opslag van aggregaten, is er een 250 vierkante meter grote werkplaats en een proefdraaiplek die van luchtafzuiging is voorzien. Er werken drie monteurs en er is een chauffeur met eigen vrachtwagen. “Klanten weten ons steeds beter te vinden. Ik hoor dat zij niet wisten dat wij hier zitten en dat zij het zo makkelijk vinden dat wij snel kunnen leveren”, vertelt Wijnmaalen. Het depot loopt dusdanig goed dat Bredenoord heeft besloten de werkplaats tot de huidige omvang uit te breiden. En daar blijft het niet bij, verwacht Wijnmaalen, die plezier zegt te hebben in zijn werk. “In Rotterdam gaat het er wat directer aan toe dan in het oosten van het land. Maar de sfeer is goed. Net als bij Bredenoord weten bedrijven de handen uit de mouwen te steken. Het is enorm leuk om hier te werken.”

 Passie voor techniek

Wat alle medewerkers van Bredenoord bindt, is een enorme passie voor techniek, zeggen Aad Wijnmaalen en Peter van Huit van het bedrijf. “Je vindt dat binnen het hele bedrijf terug, van de administratie tot en met de commercie”, vindt Van Huit. Wijnmaalen voegt daaraan toe: “Dat maakt het ook zo leuk om voor Bredenoord te werken. Hier kan en mag je doorgroeien. We zijn één, of je nu met de directeur of een andere collega aan tafel zit.”

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!